IBPS Reasoning Test – Set-3 (Connectives)

  1. Paul is popular either as a lead guitarist or as a base guitarist.
    a) Paul is popular as a lead guitarist but not as a base guitarist.
    b) Paul is famous neither as a lead guitarist nor as base guitarist.
    c) Paul is not popular as base guitarist but popular as a lead guitarist.
    d) Paul is popular as both a lead guitarist as a base guitarist.

    Solution & Explanation


    Answer: C
    Explanation: The given statement implies that Paul is popular as at least one image. Hence, if it is true that Paul is not popular as a base guitarist, then it implies that he is popular as a lead guitarist. 
  2. Only if Tara is happy, then she does not go to work.
    a) Tara is not happy and she does not go to work.
    b) Tara is happy and she goes to work.
    c) Tara is not happy and she goes to work.
    d) Tara is happy and she does not go to work.

    Solution & Explanation


    Answer: C
    Explanation: The event of “Tara is not going to work” happens only when the event “Tara is happy” happens. Also, if the event “Tara is happy” does not happen, then the event “Tara is not going to work” will not happen. In other words, if it is true that Tara is not happy, then it means that Tara is going to work.
  3. The loan will not be recovered or the deposit will be returned.
    a) The load will be recovered and the deposit will not be returned.
    b) The loan will not be recovered and the deposit will be returned.
    c) The deposit will not be returned and the loan will not be recovered.
    d) The deposit will be returned and the loan will be recovered.

    Solution & Explanation


    Answer: C
    Explanation: Either one of the two events “The loan will not be recovered” or “The deposit will be returned” should happen. If it is true that the deposit will not be returned, then it is true that the loan will not be recovered. 
  4. Hitchcock cannot trace the culprit, only if there is no clue.
    a) There is no clue, but Hitchcock could trace the culprit.
    b) Hitchcock could trace the culprit, because there is clue.
    c) There is a clue and Hitchcock could trace the culprit.
    d) Neither is there a clue, nor could Hitchcock trace the culprit.

    Solution & Explanation


    Answer: C
    Explanation: The event “Hitchcock cannot trace the culprit” can happen only when the event “there is no clue” happens. Also, if the event “there is no clue” does not happen, then the event “Hitchcock cannot trace the culprit” cannot happen. In other words, if it is true that there is a clue, then it implies that Hitchcock could trace the culprit. 
  5. In the following question, there is a main statement followed by four statements A, B, C and D. From the choices choose the pair in which the first statement implies the second statement and the two are logically consistent with the main statement. 

    Teachers can teach, only if students are interested.
    A. Teachers can teach.
    B. Student are not interested.
    C. Teachers cannot teach.
    D. Student are interested.

    a) AB
    b) BC
    c) DA
    d) CD

    Solution & Explanation


    Answer: B

    Explanation: It can be concluded from the given statement that the event of “Teachers teaching” can happen only when students are interested or else it cannot happen. This has a reverse implication that if in case students are not interested, then teachers cannot teach. This is expressed by the choice BC. 

  6. In the following question, there is a main statement followed by four statements A, B, C and D. From the choices choose the pair in which the first statement implies the second statement and the two are logically consistent with the main statement. 
    Vijay gets the first rank, whenever he is happy.
    A. Vijay has not got the first rank.
    B. Vijay has got the first rank.
    C. Vijay is happy.
    D. Vijay is not happy.a) CB
    b) BC
    c) DA
    d) BC and D

    Solution & Explanation


    Answer: DExplanation: From the given statement, it is evident that if Vijay is happy, then he will get the first rank. This particular conclusion is exhibited by choice CB and hence is the correct answer. 
  7. In the following question, there is a main statement followed by four statements A, B, C and D. From the choices choose the pair in which the first statement implies the second statement and the two are logically consistent with the main statement. 
    Mohit is suffering either from inferiority complex or from superiority complex.
    A. Mohit is not suffering from superiority complex.
    B. Mohit is suffering from inferiority complex.
    C. Mohit is not suffering from inferiority complex.
    D. Mohit is suffering from superiority complex.a) AB
    b) AC
    c) BC
    d) DC

    Solution & Explanation


    Answer: AExplanation: It can be concluded from the given sentence that Mohit is suffering from either one of the two conditions – inferiority complex or superiority complex. If it is true that Mohit is not suffering from superiority complex, then it can only imply that he is suffering from inferiority complex. This is consistent with the answer choice AB 
  8. In the following question, there is a main statement followed by four statements A, B, C and D. From the choices choose the pair in which the first statement implies the second statement and the two are logically consistent with the main statement. 
    If the coffee is hot, then Rahim cannot drink it.
    A. Rahim can drink coffee.
    B. The coffee is not hot.
    C. Rahim cannot drink coffee.
    D. The coffee is hot.a) CB
    b) AB
    c) AB & BC
    d) AB and DC

    Solution & Explanation


    Answer: DExplanation: It can be concluded from the given sentence that if the coffee is hot then it implies that Rahim will not be able to drink it. This conclusion is mentioned as DC. Also, the event of “Rahim drinking the coffee” can only happen if the coffee is not hot. This second conclusion is expressed by AB. 
  9. In the following question, there is a main statement followed by four statements A, B, C and D. From the choices choose the pair in which the first statement implies the second statement and the two are logically consistent with the main statement. 

    Only if Sheela does not come, Githa will come to play.

    a) Sheela came. Hence, Githa will also come to play.
    b) Githa will not come to play. Hence, Sheela will come.
    c) Githa has come to play implies that Sheela is not coming.
    d) Sheela has not come. Hence, Githa has come to play.

    Solution & Explanation


    Answer: C

    Explanation: It can be concluded from the given sentence that the event of “Githa coming to play” will only happen if Sheela does not come to play. The answer choice states this conclusion similarly as “Githa has come to play implies that Sheela is not coming. 

  10. In the following question, there is a main statement followed by four statements A, B, C and D. From the choices choose the pair in which the first statement implies the second statement and the two are logically consistent with the main statement. 

    Whenever it is hot, I wear a slack.

     a It is hot implies I am wearing a slack.
     b I did not wear a slack implies that it is hot.
     c It is hot but I did not wear a slack.
     d Both ” It is hot implies I am wearing a slack.” and ” Whenever it is hot, I wear a slack.”

    Solution & Explanation


    Answer: D

    Explanation:The event of the speaker wearing a slack happens whenever it is hot. Hence, it is hot implies that speaker is wearing a slack. In reverse terms, if the speaker did not wear slacks,  then must imply that it is not hot. Hence, only one of the terms is correct 

Author Profile

IBPS Preparation Team
IBPS Preparation Team
At IBPS Preparation,We provide pathway for any candidate who wishes to shine in the recruitment process of IBPS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 1 =


© Copyright 2017 - All Rights Reserved | DesignzRush (OPC) Pvt. Ltd.
Complete Solution for Banking Exams in India
Inline
Inline