Comprehension Passage – 2 for Banking Exams

Comprehension Passage – 2 for Banking Exams:

Comprehension Passage – 2

Comprehension Passage

A decade after the devastating tsunami on December 26, 2004, that killed more than 2 lakh people across. 14 countries and levelled entire towns and villages, is the world, and India, where 12,000 people died, better prepared to deal with a crisis of that magnitude? In a heartening departure from the usual story of benign government neglect that characterises long – term responses to such events, indications are that some lessons have indeed been learnt. Ten years on, and not without some finger – pointing and political jockeying, the multilateral, UNESCO – supported Indian Ocean Tsunami Warning and Mitigation System has established a network of seismometers, tidal gauges and tsunami buoys to detect undersea tremors. The Indian Tsunami Early Warning Centre (ITEWC), meanwhile, also monitors seismic activity and tsunamis to provide advisories, giving officials two – and a – half hours to organise and respond. The ITEWC is a sophisticated system, and it is a measure of its success that it is a designated regional tsunami service provider responsible for issuing bulletins to Indian Ocean rim countries.

Of course, gaps remain. As highlighted by Odisha’s improved responses to cyclones – the state managed the impact of Cyclone Phailin in October last year – early warning alerts and technological fixes can only go so far. For effective disaster management and mitigation, it is imperative to build resilient infrastructure and educate people. Despite calls to “build back better” – disaster recovery parlance for creating infrastructure that would reduce vulnerability to future risks – reports suggest that authorities have failed to implement the coastal regulation zone notification in tsunami – affected areas. The initial energy expended on training communities on proper responses, building evacuation routes and shelters, and planning for relocation seems to have dissipated. This inertia is visible when dealing with other disasters, too, from cloudbursts and floods to landslides. The flouting of environmental regulations is commonplace, both in at – risk coastal communities and in places like Uttarakhand, where the Centre recently admitted that hydropower projects had “significantly degraded” the local ecology, exacerbating the impact of an extreme weather event.

If India is to effectively deal with natural calamity, the government must recognize that disaster management requires constant updating and capacity – building. This means recognizing that locals are first responders and investing in strengthening the risk reduction capacities of local, city and regional authorities.


1.) What are some of the developments regarding the Indian Ocean Tsunami Warning and Mitigation System?

  • It has sent various experts to keep a check on the tidal waves.
  • It has worked on spreading the wide network of seismometers.
  • It has established a network to detect undersea tremors.
  1. Only A
  2. Only B
  3. Only C
  4. Only A and B
  5. Only B and C
READ  CEO & MD of Banks

Solution & Explanation

Answer – 5


2.) Which is the most essential thing to make disaster management and mitigation effective?

  • Expert advise
  • Investment
  • Infrastructure
  • Authoritative intervention
  • Seismometers

Solution & Explanation

Answer – 3


3.) Find the incorrect statement(s) on the basis of the given passage.

  • The disaster management system has some loopholes due to governmental negligence
  • Education plays a vital role in making the disaster mitigation system effective
  • The sad news is that authorities have failed to implement coastal regulation.
  • Even after long – term responses to such disaster, our government has not taken serious steps towards disaster management system.
  • None of these

Solution & Explanation

Answer – 4


4.) Which of the following is correct according to the given passage?

  • He flouting of environmental regulations is rare
  • The tsunami – affected areas have failed to implement coastal regulation zone notification.
  • Hydropower projects had significantly upgraded the local ecology
  • Building evacuation routes and shelters for relocation seems to make great changes
  • None of these

Solution & Explanation

Answer – 2


5.) What is / are the step(s) that need to be taken towards disaster management system?

  • Disaster management requires constant updation
  • It involves capacity – building
  • Improving the risk reduction capacities of local, city and regional authorities
  • Investment on the part of people living in the locality
  • All the above

Solution & Explanation

Answer – 5


Directions ( Q. 6 – 8 ) : Choose the word / group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word / group of words printed in bold as used in the passage.

6.) Resilient

  • Hard
  • Stiff
  • Flexible
  • Effective
  • Attractive
READ  Comprehension Passage - 1 for Banking Exams

Solution & Explanation

Answer – 3


7.) Benign

  • Harmless
  • Hateful
  • Hostile
  • Initial
  • Final

Solution & Explanation

Answer – 1


8.) Flouting

  • Respect
  • Honour
  • Following
  • Repudiating
  • Disregard

Solution & Explanation

Answer – 5


Directions ( Q. 9–10) : Choose the word / group of words which is MOST OPPOSITE in meaning to the word / group of words printed in bold as used in the passage.

9.) Mitigation

  • Alleviation
  • Reduction
  • Increase
  • Conquest
  • Cut

Solution & Explanation

Answer – 3


10.) Dissipated

  • Destroyed
  • Accumulated
  • Scattered
  • Spent
  • Kaput

Solution & Explanation

Answer – 2



Above Comprehension Passage – 2 for Banking Exams provides better knowledge to understand the comprehension Passage – 2 questions in the Banking Exams.

Facebook Comments

Author Profile

IBPS Preparation Team
IBPS Preparation Team
At IBPS Preparation,We provide pathway for any candidate who wishes to shine in the recruitment process of IBPS.
© Copyright 2017 - All Rights Reserved | DesignzRush (OPC) Pvt. Ltd.
Complete Solution for Banking Exams in India
Inline
Inline