General Awareness Quiz: 25th October 2015

SBI-PO-main

1. What does “A” stand for in the term “LAF”?

  1. Adjustment
  2. Additional
  3. Accustomed
  4. Ascertaining
  5. None of the above

Sol: Option (1)
2. Commercial Paper is an important money market instrument in India. The minimum denomination of Commercial Paper in India is-

  1. Rs 1 lakh
  2. Rs 2 lakh
  3. Rs 5 lakh
  4. Rs 25 lakh
  5. Rs 50000

Sol: Option (3)
3. We are aware of the Know You Customer guidelines necessary for the banks to comply while opening an account. The KYC Guidelines are issued to the banks under the provisions of –

  1. Section 34 of Banking Regulation Act 1949
  2. Section 35A of Banking Regulation Act 1949
  3. Section 30 of Banking Regulation Act 1949
  4. Section 30A of Banking Regulation Act 1949
  5. There is no provision of KYC Guidelines in any act
    {module Google Advert Module Responsive}

Sol: Option (2)
4. In the money market, term money refers to-

  1. The money which has been lent or borrowed for a period more than 1 day
  2. The money lent or borrowed for a period more than 3 days
  3. The money lent or borrowed for a period more than 5 days
  4. The money lent or borrowed for a period more than 7 days
  5. The money lent or borrowed for a period more than 14 days

Sol: Option (5)
5. When a customer is not satisfied with the ruling of the banking ombudsman, he or she can approach which of the following authorities?

  1. Governor of RBI
  2. Deputy Governor of RBI
  3. Any court of law
  4. The High Court where the complainant is a permanent resident
  5. Any of the above

Sol: Option (2){module Link Ads 200*90}

READ  General Awareness Quiz: 30th October 2015

6. The Reserve Bank of India has recently allowed tap and pay transaction without the use of PIN upto an amount of –

  1. Rs 2000
  2. Rs 1000
  3. Rs 500
  4. Rs 5000
  5. Rs 10000

Sol: Option (1)
7. RBI uses the monetary policy mechanism to satisfy which of the following purposes?

  1. Supply of money
  2. Availability of money
  3. Cost of money
  4. All of the above
  5. None of the above

Sol: Option (4)
8. “The World’s Local Bank” is the tagline of which of the following private sector banks?

  1. ICICI Bank
  2. HDFC Bank
  3. HSBC
  4. Standard Chartered Bank
  5. RBL Bank Limited

Sol: Option (3)

9. Lingaraj Temple is located in which of the following Indian states?

  1. Bihar
  2. Odisha
  3. Madhya Pradesh
  4. Uttar Pradesh
  5. Uttarakhand

Sol: Option (2)
10. Kyat is the official currency of which of the following countries of the world?

  1. Maldives
  2. Myanmar
  3. Indonesia
  4. Oman
  5. Sri Lanka

Sol: Option (2)
11. Jawaharlal Nehru Port is located in-

  1. New Delhi
  2. Mumbai, Maharashtra
  3. Run of Kutch, Gujarat
  4. Thiruvanthapuram, Kerala
  5. Rameswaram, Tamil Nadu

Sol: Option (2)
12. Which of the following north eastern states has become the first one from the region to have implemented the PMJDY scheme 100%?

  1. Meghalaya
  2. Mizoram
  3. Nagaland
  4. Assam
  5. Arunachal Pradesh

Sol: Option (1)
13. Emad, a new generation long-range missile has recently been successfully test fired by which of the following countries?

  1. Iran
  2. Iraq
  3. Syria
  4. South Africa
  5. North Korea

Sol: Option (1)
14. With which of the following countries India has recently signed an agreement which will enable both the countries to exchange the wanted prisoners in each other’s countries and also cooperate in criminal matters?

  1. Maldives
  2. Malaysia
  3. Indonesia
  4. Germany
  5. Afghanistan
READ  Random Questions on General Awareness

Sol: Option (3)
15. Union Government has decided to establish an All India Institute of Ayurveda in-

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Lucknow
  4. Kozhikode
  5. Kolkata

Sol: Option (2)

 

 

 

Author Profile

IBPS Preparation Team
IBPS Preparation Team
At IBPS Preparation,We provide pathway for any candidate who wishes to shine in the recruitment process of IBPS.

NICL AO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =


© Copyright 2017 - All Rights Reserved | DesignzRush (OPC) Pvt. Ltd.
Inline
Inline