General Awareness With Special Reference to Banking Industry - 2013

General Awareness With Special Reference to Banking Industry - 2013

1.Examine the following statements in the context of different approvals given by the Cabinet Committee on Economic Affairs:
A) The CCEA has approved allocation of Rs.12,000 crore for Bihar as a special plan under the Backward Region Grant Fund for the 12th five year plan.
B) The CCEA has approved to continue the special plan for the KBK districts (Kalahandi-Bolangir-Koraput) of Odisha, allocating Rs.250 crore per annum.
C) The CCEA has approved to continue the special package for implementing drought mitigation strategies in Budelkhand (UP) and Madhya Pradesh.
Which of the above statements is/are correct?
a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Only B and C             e) All a, b and c

2.Which of the following is correct in the context of an infrastructure Finance Company (IFC)?
a) IFCs provide loans and accept deosits.
b) A minimum of 75 per cent of the total assets of an IFC should be deployed in infrastructure loans.
c) The company should have minimum net worth of Rs.300 crore.
d) All the above                          e) Only b and c

3.Gilt funds, as they are conveniently called, are mutual fund schemes floated by asset management companies with exclusive investments in which of the following?
a) Blue Chip Companies
b) Government Securities
c) Gold
d) Commodities
e) None of these

4.The Exchange Earners’ Foreign Currency Account (EFFC) is an account maintained in foreign currency with an authorized dealer, i.e. a bank dealing in foreign exchange. This facility is provided to which of the following categories?
a) Exporters
b) Individuals
c) Companies
d) All categories of foreign earners who are resident in India
e) None of these

5.India is building the heaviest and largest parts of the Tokamak, the machine behind the biggest scientific collaboration on the planet till date. The project called ITER includes 34 nations and is aimed at producing cheap, clean and safe energy through.
a) nuclear fission
b) nuclear fusion
c) solar energy
d) wind Energy
e) None of these

6.Name the volcano which erupted in the Philippines recently killing at least five people. It is famous for its almost perfect cone shape and has erupted around 50 times since records began, with the most violent one being in 1814.
a) Mount Taal
b) Mount Ragang
c) Mount Pinatubo
d) Mount Mayon
e) Mount Cagua

7.Identify the correct statement(s) among the following:
a) Banking services in India come under the purview of the Essential Services Maintenance Act.
b) All the banks do not come under the regulation of Right to Information Act.
c) Not all banks come under the Second Schedule of the RBI.
d) All the above              e) Only a and c

8. Consider the following:
A) The Banking Department gets currency from the Issue Department.
B) The Government puts the currency in circulation.
C) The Central Government incurs a deficit in its Budget.
D) The Government sells Treasury Bill to Banking Department of the RBI.
What will be the correct order of the above steps?
a) CDAB           b) ABDC           c) DCBA           d) BACD           e) ABCD

9.Queen Beatrix signed the instrument of abdication after 33 years on the throne in favour of her eldest son Willem Alexander recently. The 46-year-old Willem Alexander has become Europe’s youngest king, beginning his reign in.
a) Finland
b) Sweden
c) Netherlands
d) Spain
e) None of these

10.  Which of the following countries has claimed both men’s and women’s titles of the 19th Commonwealth Table Tennis Championships held in New Delhi recently?
a) India b) England         c) Singapore      d) Australia        e) None of these


11.The World Wide Web is celebrating its 20th year in the service. Who among the following had invented the WWW at Cern laboratory 20 years ago?
a) Robert Hooke             b) Tim Berners-Lee         c) Zacharias Janssen
d) VA Shiva Ayyadurai                                        e) None of these

12.What is the count of the Magnetic Ink Character Recognition (MICR) code mentioned on the white strip at the bottom of the cheque?
a) 10                 b) 9                   c) 8                   d) 7                   e) None of these

13. Examine the following statements with respect to ‘Narrow Banking’ concept, which is partly implemented by banks in India:
A) Under narrow banking, banks only accept deposits and provide loans.
B) This practice is adopted by banks only in rural areas
C) In narrow banking, there is rarely any Asset Liability Mismatch.
Which of the above statements is/are correct?
a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Only A and C             e) Only B and C

14. Choose the committee from among the following which advises Reserve Bank of India (RBI) on the issue of Monetary Policy.
a) Technical advisor Committee
b) Monetary Policy Committee
c) Financial Stability and Development Council
d) Central Open Market Committee
e) None of these

15.Krishna Poonia is associated with which of the following games?
a) Badminton
b) Discus Throw
c) Archery
d) Long Jump
e) None of these

16.The Parliament of Bangladesh has elected who among the following as its first woman and youngest speaker of the Parliament till date recently?
a) Dipu Moni
b) Shahara Khatun
c) Begum Motia Chowdhury
d) Shirin Sharmin Chowdhury
e) None of these

17. In which of the following countries around 11,000 people have been diagnosed with dengue and 34 deaths have been reported due to the disease in the first four months of this year?
a) Thailand
b) Sri Lanka
c) Bangladesh
d) Myanmar
e) None of these

18.Who appoints the Deputy Governor of the Reserve Bank of India?
a) The RBI Governor
b) The Central Government
c) The RBI’s Central Board of Directors
d) The Indian Bank’s Association
e) None of these

19.Which of the following statements is/are correct about the Indian banking system?
a) The Regional Rural Banks are sponsored by the commercial banks
b) The commercial banks run on the Unit Banking System.
c) The expansion and contraction in the deposit by the commercial banks reflect the expansion and contraction of money in the country.
d) All the above
e) Only a and c

20.The Asian Development Bank (ADB) has hinted to lower its lending programme to developing countries, including India, as its investment are not yielding adequate returns. Which of the following countries is the biggest borrower of ADB at present?
a) Pakistan
b) Japan
c) Indonesia
d) India
e) None of these

21. Consider the following statements regarding an ace sportsperson of India:
A) The AITA has recommended his name for the prestigious Rajiv Gandhi Khel Ratna award for the year 2013.
B) He had the singles gold in 2010 Common wealth Games.
C) He had won gold in both singles and doubles in the Guangzhou Asian Games in 2010.
Identify the person with whom the above statements are related.
a) Mahesh Bhupathi
b) Leander Paes
c) Rohan Bopanna
c) Somdev Devvarman
e) None of these

22.Roberto Azevedo’s name has been finalized to be the next Director General of World Trade Organisation, (WTO) replacing Pascal Lamy in coming September. Roberto hails from which of the following countries?
a) Mexico
b) Brazil
c) Japan
d) Malaysia
e) None of these

23. Check the following combinations and identify the one which is NOT correctly matched.
a) CRR-4 per cent
b) Repo Rate - 7.25 per cent
c) Reverse Repo Rate-6.25 per cent
d) SLR - 24 per cent
e) None of these

24.Who among the following has won the Whitley Award recently? It is an international nature conservation prize dubbed as ‘Green Oscar’.
a) Aparajita Datta
b) Anil Agarwal Madhay
c) Maneka Gandhi
d) Medha Patkar
e) None of these

25.Which of the following is the highest award given for lifetime achievement in the field of sports in India?
a) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
b) Dhyan Chand Award
c) Dronacharya Award
d) Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Award
e) None of these

ANSWERS
1.E       2.E       3.B       4.D       5.B       6.D       7.D       8.A       9.C       10.C

11.B     12.B     13.C     14.A     15.B     16.D     17.B     18.B     19.E     20.D

21.D     22.B     23.D     24.A     25.B

General Awareness With Special Reference to Banking Industry - 2013- IBPS Preparation
© Copyright 2017 - All Rights Reserved | DesignzRush (OPC) Pvt. Ltd.
Complete Solution for Banking Exams in India
Inline
Inline